OBS, Terciptanya Sebuah Memori

Gambar Hanya hiasan

Pulau Pangkor dan juga Lumut, Perak menjadi saksi akhirnya modul luar bagi kumpulan PROTA. Tiada lagi modul luar selepas ini. Perjalanan ke out bound school (OBS), Lumut  mengambil masa lebih dari 3 jam dari INTAN Bukit Kiara dengan menaiki bas INTAN.

Bacaan doa

Tibanya kami disini, do’s & dont’s merupakan topik pertama diterangkan kepada kami.

Dan yang paling sengsara ialah…. NO HANDPHONE, YOUR IC AND MONEY…. Totally disconnected from the 🌎. 

Yang paling sedih, 1 minggu tak dengar suara isteri dan anak anak. Tp kena positif sebab semua ini adalah untuk memastikan objekif program tercapai. Sepanjang program ni, tiada gangguan FB, Whatapp, Insta dll.. Kita akan berkomunikasi dengan rakan rakan sahaja.

Hari pertama dah setel dengan group photo. Kami dibahagikan kepada 5 watch iaitu Korbu, Tahan, Irong, Brinchang dan Liang. Saya telah dimasukkan dalam watch Irong.. First day more to pengenalan dan ice breaking je. 

Watch Irong dikendalikan oleh Instructor En. Syamim, ada gaya Jack Sparrow. Watch Irong dianggotai oleh 7Lelaki dan 6 perempuan. Saya,Faiz, Daus, Hong Xio Yun, Hamimah, Asrul, Morgan, Zafirah, Akillah, Haziq, Hazirah, Nazrul Dan Amirah. 

Irong.. eh eh..

Second day, Isnin. Aktiviti OBS dimulakan dengan ‘water confident’ dan asas whaling.. 

Gambar hiasan

Semua equipments whaler dipasang oleh peserta. XPDC ke Pulau Syawal yang jaraknya lebih kurang 25km dari OBS pada hari ke 3 bergerak pada pukul 9 pagi.

Sebelum bertolak..

Pengalaman pada hari ke 3 menjadi kenangan yang hebat bagi diri saya sebab hampir 8 jam di lautan. Rowing.. Adjusting Jig and main sail.. Letih tapi menyeronokkan. Team Irong amat hebat sebab hanya segelintir yang mabuk laut kalau dibandingkan dengan watch lain.  Kami amat bersemangat untuk menamatkan xpdc ini tapi arah angin yang bertentangan menyebabkan kami gagal menamatkan. 3 whaler terpaksa ditunda ke pantai Syawal kerana sudah lewat. 

Disini pantai Syawal, kami dikehendaki untuk mendirikan khemah, masak dan urus diri. Mandi guna air perigi je.. Malam hari, sharing session dan juga games dilakukan mengikut watch masing masing.

Keesokan hari, kami bertolak balik ke OBS menggunakan laluan depan yang agak dekat. So, complete lah xpdc mengelilingi Pulau Pangkor.  Setelah selesai menyimpan kembali alatan whaler, maka cabaran kedua pun bermula iaitu ‘solo camping’. Taklimat diberikan oleh instructor Dan petang tu juga ke bukit belakang OBS..ration Dan semua peralatan camping diberikan.. Port camping saya agak selesa. So setup lah khemah.. Unggun api untuk masak.. Masak nasi, sardin..maggie, air milo,nescafe.. Pergh..best.. 

Gambar hiasan
One of solo camp site

Bagi menghilangkan rasa sunyi, kami dikehendaki untuk menulis surat untuk diri sendiri dan juga nota untuk orang kesayangan..

Sorry, terpaksa blur.. ayat terlalu jiwang
Ni aksi sebenar..solo camping..

Biasalah.. Ada yang rasa takut, risau dll. Ada peserta tak tidur malam tu.. Jumpa kala jengking lah, oink oink lah…Tapi itulah cabarannya. Saya bawa torchlight DIY rm5 je.cukup seswai..kol 12.30mlm baru tido.. kol7 pagi hari Khamis, keluarlah kami kembali ke OBS.. 

Cabaran diteruskan dengan aktiviti kayak pula. Macam biasa, belajar pagi..petang, xpdc ke pantai Sekadeh… 

Taklimat diberikan oleh En. Syamim. Apa yang perlu bawa, laluan kayak, dsb diterangkan sejelas jelasnya. 

Ni time balik, pagi… tidak panas..

Hari ke pantai Sekadeh, cuaca panas.. So, wajib pakai topi, penutup muka, reben dan juga sunblock, kalau taknak sunburn lah. Kami mengambil masa 1 jam 30 minit untuk ke sana. Seperti biasa, setup camp site utk bermalam.

Campsite.. Fauzi, mantan CEO.. pakar dalam buat unggun api

Pagi kol 8, bertolak balik. Kali ni kayak ke OBS hanya mengambil masa 45minit sahaja. Tak panas, laut pun taklah bergelora sangat.

Sebelum bertolak balik

First pitstop.. Berehat jap..

Lepak sambil clearkan barang barang kayak

Simpan dan cuci kayak, solat Jumaat tak dilupakan. Aktiviti berikutnya ialah malam BBQ dan sedikit persembahan. Watch irong ditugaskan untuk memasak. Ayam bakar dan sosej je.  Dalam masa yang sama, kena gak prepare untuk persembahan. 

Persembahan mesti berkisahkan mengenai perjalanan OBS. 

Prota.. Kau Kebanggaanku 

Bye bye.. 

Pasti akan ku rindu tempat ini.

Posing sebelum balik
Awalnya kau tiba…
Titimulia.. pencen polis
Muz, Syahril Dan aku… rakan seperjuangan
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s