Modul Integrasi Desa – Satu Pengalaman

‘Aku disini untuk berbakti…demi ilahi..’

Selesai sudah submodul INTRADE ini. Lagi 2 minggu akan balik ke Semenanjung selepas menjadi abam bomba. Ibarat tubuhku masih ada disini, tetapi tidak jiwaku. Berbalik kepada submodul ini, kami ditempatkan di Kampung Pangkalan Kuap, Kota Samarahan selama 2 minggu tanpa menginap di sana. 15 minit je dari INSARA. 

Disini, aku ditugaskan untuk membersihkan kubur je..buat signboard dan refurbish tiang kiblat.. Easy je.  So reramailah buat dan make good balik rumah wakaf.. 

Sebelum….
Selepas with signboard.. rumah wakaf

Team lain ada yang bersih dan cantikkan dewan, tanam pokok, dan mcm2 lagi..

Yang ni make good tanda qiblat.. Bancuh simen la weh..

Then, tugas adhoc buat penghadang jalan, 2 hari je beb..setel.. Atas bantuan org kampung dan kawan kawan juga.

Selalu kenderaan jatuh dalam longkang tepi tu

Dari tak ada… Kita adakan untuk rakyat.

In progress

Saya berterima kasih kepada en. Mohd Rahim Seli, banyak membantu menyediakan alatan dan kepakaran.. Ini rasa projek yang paling cepat.. Beli barang 2jam, pasang 2 jam setengah.  4.5 jam je projek. 

Saya berterima kasih kepada semua yang bersama saya dalam menyiapkan projek ini. Arip, Haikal, Safirah, Ameng, Khairul Ashraf, Apok, Dan Ahom

Tanpa yang membantu, jangan harap projek ini siap cepat.

Signboard kecil tu sbg kenangan.. Dpt sponsor dari kedai papan tanya.. Dan saya terhutang budi kepada mamat ini…

Bukan calang calang en.mohd rahim seli.. Kemahiran mcm2..

Ditengah tengah, buat karnival pangku sayang.. Biasa lah.. Jadi teknikal ..

Budak tu mmg melekat Kat kena teknikal.. namanya Azimin..

Teringat anak anak nun jauh di sana…

Adam hafizh

Macam macam ada program ni

Ceramah perpaduan…
Dasyat tul.. kreatif budak budak kampung ni
Motoshow… cantiknya

Tarian kesenian pun ada… 

Aku membantu sahabatku menjadi taukeh karoke pd malam hari.. Orang kampung ni mmg suka karok.

Dan.aku pun terbabit sama..

90% dilakukan oleh kadet.. 

Nanti saya upload montaj yang dibuat oleh rakan saya..

Signboard ni tak sempat siap.. Tapi akan ada.. 

Overall, saya berpuas hati dengan program intrade .. 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s