Modul Ketenteraman Awam Polis

Alhamdulillah, disaat post ini ditulis, hari kedua berehat di INSARA selepas modul Ketenteraman Awam POLIS selesai. Pengalaman menjadi POLIS merupakan satu kenangan terindah dalam hidupku dan amat bernilai. Bermula pada 13 Disember 2016, PULAPOL Kuching menjadi saksi kedatangan kami dengan penuh tanda tanya.

Berpeluang menyarung baju biru ini bukan seindah yang dikhabarkan. Ia penuh dengan tanggungjawab dan disiplin diri yang tinggi. Kami disini menjalani modul ketenteraman bukanlah untuk menjadi pegawai polis, tetapi hanya untuk membentuk jatidiri sebagai PTD unggul dan juga memahami bidang tugas sebagai seorang polis.

Baru sampai…

Untuk modul ini, saya  bahagikan kepada beberapa bahagian.

A. Modul Kelas dan Pembentangan

Cabaran utama ialah menahan diri dari tidur. Haha.. Letih dengan latihan jasmani, kawad lah, seni mempertahankan diri then masuk pulak kelas..malam pun ada kelas.

Sesi pembicangan kumpulan untuk pembentangan

Tajuk yang menarik ialah ancaman IS/Daesh . Ini tidak mengantuk.hi hi.

Ancaman Daesh

Kelas Dan kelas…

Present tajuk jenayah kejam semakin meningkat di Malaysia. Salah siapa?

Group saya
Tengah beraksi…

B. Latihan Jasmani Dan Seni Mempertahankan Diri
Setiap pagi dan petang pasti ada..ada beberapa latihan yang perlu dilengkapkan utk modul ni. Larian 2.4km, litaran, latihan balak, dsb. Ini bukan makanan saya… Huhu..

Cooling down…. menarik

Last day bersama jurulatih jasmani
Inilah latihan balak

C. Latihan kawad

2 hari bagaikan 2 tahun. Latihan kawad diadakan di padang kawad di bawah terik mentari.. Pergh.. Group saya dibawah bimbingan kpl Asarudin, seorang yang tegas dlm membimbing kami. Terdapat ujian tau seorang demi seorang utk kawad ni. Saya selalu silap command tentera.. berbeza tau…

Kenangan..selepas selesai ujian kawad

d. latihan Public Order Riot Unit (PORU)

inilah cabaran yang paling berat.. Membawa ‘shield’ tu 3.5kg menggunakan tangan kiri sentiasa.. Dan juga dibawah terik mentari. 2 hari latihan ini.. Water drill 4.5litre sehari.. Amat panas dan letih.. Penutup, kami adakan simulasi meleraikan rusuhan..

Selesai persembahan

Bersama En. Nikan.. The elders

E. Latihan menembak

Pengalaman kedua menembak selepas di tentera haritu.kali ini diberi peluang menembak menggunakan pistol sig sauer dan mP5.

Style jer..menembak out
Squad wanita
Siapa squad leader tu..huhu

Selingan…kemana pun kena kawad yer..

Dikala aku disini, hero aku sudah menjadi dewasa…

G. Lawatan ke IPD dan IPK

Lawatan ke IPD Gita dan IPK Kuching.. Yang bestnya, selepas tu dilepaskan untuk membeli barang keperluan dan makan. Release jap stress tu.

Letih.. ambil kesempatan
Officer on duty.. konon

Penutup

Majlis penutup diadakan di dewan santubong, pulapol kuching ni. Menerima sijil dan makan.. Masa ni, mmg tak sabar nak balik… Haha..

Solat jumaat di masjid pulapol

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s